Bibliotecile publice devin memoria digitală a minorităților etnice din București, Cluj, Sibiu și Brăila
Comunicat de presă
Bucureşti, 15 aprilie 2015
Bibliotecile publice devin memoria digitală a minorităților etnice din București, Cluj, Sibiu și Brăila
În perioada 15 aprilie – 04 mai 2015, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și partenerii săi în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, Jazzmontor Norvegia și Asociația Culturală REPLIKA, vor organiza o serie de patru sesiuni de instruire gratuite pentru documentarea poveștilor digitale în bibliotecile din patru orașe mari:
- Biblioteca Metropolită București (15-19 aprilie)
- Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj (20-24 aprilie)
- Biblioteca Județeană „ASTRA” Sibiu (25-29 aprilie)
- Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila (30 aprilie-04 mai)
Sesiunile de instruire, de tip Train of Trainers pentru bibliotecari și respectiv atelierele deschise utilizatorilor din comunitate vor oferi un set de instrumente și abilități de realizare a poveștilor digitale. Participanții vor asimila tehnicile de bază ale storytelling-ului (documentare, gândire creativă, editare, video etc.). Prin activități de instruire desfășurate pe durata unui an, bibliotecile din cele patru județe vor fi capabile să ofere în viitor soluții permanente de digital storytelling pentru comunitate, cu ajutorul bibliotecarilor.
Prin intermediul tehnicii Digital Storytelling, atât bibliotecarii, cât și utilizatorii bibliotecilor își pot îmbogăți cunoștințele culturale, aptitudinile digitale și de documentare și vor deprinde tehnica transpunerii video a propriilor povești, aflate la intersecția dintre artă și utilitate.
„Agora Culturală @ Biblioteca Ta” propune o manieră creativă de a recupera și păstra memoria colectivă a etniilor și de a trasa un portret prezent al culorii comunității locale. Minoritățile sunt invitate să participe la viața culturală a societății, înregistrând digital, într-un spațiu public, povestea comunității sau etniei sale.
„Diversitatea culturală reflectă diferențele dintre oameni și grupuri, ca identități cu tradiții, obiceiuri și educații particulare, profund influențate de specificul fiecărei comunități. Ceea ce își propune proiectul nostru este să punem în valoare această zestre culturală a diferitelor etnii prin realizarea unei galerii de povești digitale revelatoare. Prin activitățile proiectului „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” dorim să recreăm pentru conaționalii noștri farmecul și specificitatea culturală a comunităților și să inițiem în spațiile de biblioteci un serviciu permanent de Digital Storytelling, accesibil publicului larg”, a declarat Ioana Crihană, Managerul proiectului „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”.
Grație acestui proiect, biblioteca publică va deveni un spațiu de dezvoltare personală și culturală a utilizatorilor mult mai ofertant și mai apropiat de așteptările utilizatorilor proprii. Aceștia vor avea oportunitatea de a deprinde la bibliotecă tehnica realizării poveștilor digitale, sub coordonarea unor bibliotecari-formatori calificați și beneficiind de know-how și consultanță tehnică din partea partenerului norvegian.
***
Despre proiect
Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă a ANBPR, finanţată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.
Despre ANBPR
ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național, și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative – solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru suținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.
Pentru mai multe informații:
GMP PR Silvia Jalea silvia.jalea@pr.gmp.ro 0745 509 822
ANBPR Anamaria Sabou anbpr_ro@yahoo.com 0374 052 437 / 0758 220 290