Anca Vasilescu, Bibliotecar-trainer

Coordonator Departament Metodic. Comunicare. Programe

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Trainer în cadrul Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”

Agora Culturală @ Biblioteca Ta a fost una din cele mai importante activități la nivel de biblioteci publice din România capabilă să exploreze poveștile purtate de oameni. Din punctul meu de vedere, atelierele de digital storytelling au pus în lumina reflectoarelor omul contemporan, cu întreaga sa memorie și moștenire culturală.

 

Diversitatea a fost tema generală pe care s-au construit palate de cuvinte, însoțite de voci emoționate, neobișnuite să rostească în public cine sunt, ce simt și în ce cred cu adevărat. Am simțit și am văzut cu ochii mei transformări extraordinare ale participanților, cristalizarea de relații frumoase bazate pe valori comune, pe dorința atât de firească de a povesti despre ceea ce știi și ceea ce simți, despre dor, despre familie, despre casa copilăriei, despre detaliile simple care compun fericirea.

 

În felul acesta Biblioteca a reușit să se transforme într-un creuzet de creație și mărturisire de sine, în care rolul meu a fost de facilitator către zona cea mai vulnerabilă a celor prezenți: memoria și copilul interior. Știam că este dificil să lucrezi cu adulții, dar în urma acestui curs am aflat că mult mai dificil este să lucrezi cu copii bătrâni, cu oameni care poate nu și-au închis etape de viață, fiind mult prea prinși de exterior și prea furați din interior.

 

Valoarea acestui curs este dată de arhiva de povești digitale care compune începutul unui document cu însușiri aparte, de memoria personală inclusă în marea memorie locală, fragmente de viață care închid cronica istoriei locale, naționale, ș.a.m.d.

 

Mi-au plăcut românii, de la care am învățat cuvântul „dor” într-o variantă up-grade, mi-au plăcut rromii, de la care am învățat simplitatea și pasiunea pentru viață, mi-au plăcut maghiarii, de la care am învățat buna cuviință și măsura în toate, mi-au plăcut rușii, pentru felul în care percep frumosul în orice, mi-au plăcut rușii-lipoveni, de la care am învățat tenacitatea. Și mi-au plăcut și colegele de proiect, alături de care am descoperit puterea și valoarea muncii în echipă, mi-au plăcut locațiile inedite unde am ținut cursurile, mi-au plăcut poveștile create de cursanți, momentele de cumpănă și momentele magice când ne rostogoleam cu toții, fără de frică sau prejudecăți, în butoiul cu melancolie și recunoștință pentru toate câte sunt pe lumea asta.

 

A fost un proiect greu, dar în care m-am simțit în elementul meu și sunt recunoscătoare tuturor celor implicați, de la concept, aplicare grant, implementare și, iată, până la această etapă de „testimoniale”.

Da, a fost frumos, a fost de Poveste!”

Share Now

ago_ra

More Posts By ago_ra

Related Post

Leave us a reply