Despre proiect
Nume proiect: Agora Culturală @ Biblioteca Ta
Obiectivul proiectului: Creșterea conștientizării diversității culturale și întărirea dialogului intercultural
Promotorul proiectului: Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice (ANBPR)
Parteneri de proiect:
- Jazzmontor AS, Norvegia
- Asociaţia Culturală Replika
Valoarea proiectului: 202.644 euro
Valoare finanțare nerambursabilă (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 806.210 lei (182.380 euro)
Site promotor: www.anbpr.org.ro
Agora Culturală @ Biblioteca Ta: Obiectivul specific al proiectului constă în utilizarea poveștilor digitale pentru reflectarea istoriei şi culturii, a credinţelor şi valorilor comunităţii. Povestea digitală implică discipline multiple care includ aptitudini literar-artistice, utilizarea tehnologiei și schimburi inter-culturale. În acest scop, bibliotecile își propun să încurajeze interacțiunea dintre diferitele minorități etnice reprezentate în România, promovând astfel diversitatea culturală și toleranța pentru valorile etnice ale minorităților. Povestea digitală oferă instrumentul prin care memoria comunităţilor poate fi cunoscută și împărtăşită.
În perspectivă, orice bibliotecă, văzută ca un spaţiu comunitar, va putea facilita schimbul de cunoştinţe utilizând poveștile digitale. O poveste digitală este în sine o construcţie creativă. Pentru a realiza povești digitale sunt necesare folosirea imaginaţiei şi existența unor aptitudini de comunicare. Rezultatul de ansamblu preconizat este de a demonstra potenţialul comunicării digitale de a revoluţiona împărtăşirea cunoştinţelor, ideilor şi culturii, cu participarea grupurilor minoritare etnice.
Prin activitățile propuse, proiectul va promova implicarea comunităţii în valorificarea specificului cultural al minorităților. Folosind tehnica poveștilor digitale, bibliotecarii și membrii comunității vor împărtăși experiențe culturale inedite, valoroase din perspectiva diversității etnice. Activitățile proiectului se desfăşoară în Bucureşti, Sibiu, Cluj, Brăila.
Audiența proiectului
Grupurile-țintă adresate direct sau indirect de către proiectul Agora Culturală sunt:
• creatori, artiști și experți culturali, inclusiv bibliotecari;
• instituțiile de cultură la nivel local și național;
• angajații instituțiilor de cultură, cum ar fi biblioteci, muzee, centre culturale, teatre etc.
• organizațiile non-guvernamentale, precum și asociații artistice și culturale
• organizatorii de evenimente culturale, experți în domeniul diversității etnice și operatori culturalin activi în zona minorităților;
• universități publice, comunități academice;
• comunitățile minoritare locale, inclusiv minoritatea romă;
• reprezentanții mass-media;
• publicul larg.
Toate grupurile-țintă enumerate mai sus sunt fie direct interesate în preluarea și adaptarea conceptului de Digital Storytelling în activitatea educațională sau în interacțiunile cu utilizatorii de servicii de bibliotecă, fie sunt interesați în promovarea și diseminarea rezultatelor proiectului.
Beneficiarii direcți sunt, în principal:
• bibliotecarii publici din rețeaua ANBPR
• directori artistici, scenariști, actori din rețeaua Asociației Culturale REPLIKA;
• comunități culturale etnice și locale din București, Cluj, Sibiu și Brăila;
• publicul larg al bibliotecilor publice implicate, dar și audiența extinsă a bibliotecilor publice din România
Activitățile specifice proiectului implică un transfer de know-how folosind metode inovatoare bazate pe povestiri digitale (DST), ca o modalitate de a partaja memoria colectivă a comunității, oferind ateliere de creație și care să permită publicului să creeze propria lor povești, video, text, fotografii care, în cele din urmă, vor deveni materiale de bibliotecă.
Proiectul sprijină 4 biblioteci din București, Cluj, Sibiu și Brăila pentru a deveni centre de povești digitale.
Pe baza poveștilor digitale produse și colectate, cele 4 biblioteci au organizat expoziții temporare de povești digitale, folosind echipamentele electronice achiziționate în cadrul proiectului (plasme camere foto, reportofoane etc.). Bibliotecarii, împreună cu creatorii poveștilor digitale au organizat, de asemenea, dezbateri publice cu publicul pentru a ajuta la crearea de reflecții culturale comune în fiecare bibliotecă și la consolidarea spațiului de emulație culturală de tip “agora”.
Poveștile cu potențial dramatic au devenit sursa de inspirație pentru un spectacol de teatru original – ÎN CUVINTELE TALE – care a fost itinerat în toate cele 4 centre, fiind inclus totodată în repertoriul Asociației Culturale REPLIKA.
Acest proiect în parteneriat a condus la crearea unui portal comun al diversității și identității culturale din România, cu accent pe specificul și valoarea adăugată a patrimponiului cultural al minorităților.
Printre parteneri și suporterii proiectului se regăsesc instituții culturale și artistice, biblioteci și ONG-uri implicate în domeniul culturii și minorităților, reprezentanți ai mass-media și factorii de decizie locali, precum și instituțiile publice locale și centrale.
Proiectul este finanțat în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014, Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european. Construit pe relațiile de colaborare stabilite între bibliotecile publice din 4 județe (Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană “ASTRA” Sibiu și Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila), acest proiect evidențiază rolul bibliotecii în educarea comunității în respectul diversității culturale, folosind tehnica poveștilor digitale.
Consorțiul de parteneri intenționează ca, în perspectivă, să construiască o interfață de comunicare mult mai complexă între România și Norvegia și să se angajeze în dezvoltarea de programe culturale trans-frontaliere de anvergură. În felul acesta, partenerii din cele două țări vor contribui la consolidarea dialogului intercultural și înțelegerea diversității culturale la nivel european.
Proiectul Agora Culturală propune un set de instrumente și tehnici moderne bazate pe tehnologia, prin care utilizatorii de servicii de bibliotecă, aparținând diferitelor comunități etnice, vor deveni creatori de povești digitale originale pe teme culturale relevante. În acest fel biblioteca devine un un actor central în dialogul intercultural al diferitelor etnii.
În ceea ce privește inovația, Agora oferă o abordare moderna a diversității culturale, interactive și de colaborare, invitând participanții să își împărtășească experiențele și valorile culturale prin tehnica Digital Storytelling.
După dobândirea cunoștințelor cu privire la utilizarea de instrumente de editare video, participanții pot folosi această tehnică în multe alte activități, inclusiv în scopul promovării comunității lor, pentru branding personal, în scopuri turistice etc.
Prin abordarea sa creativă și inovatoare a diversității culturale, cu accent deosebit pe identitatea minorităților, Agora Culturală reprezintă un portal multi-disciplinar de conservare a specificului cultural al grupurilor etnice, care conviețuiesc în același spațiu.
Un alt element inovator al proiectului constă în colectarea de povești digitale multiculturale, facilitat de bibliotecari-traineri cu experiență. Datorită acestui proiect, biblioteca, ca principal liant social și purtător de mesaj la nivelul maselor, devine un vector important în schimbul de cunoștințe culturale, cu mari beneficii pentru consumatorii de cultură și de educație culturală în sens larg.