Maria Valentina Sava, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila

Trainer în cadrul Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”

Digital Storytelling – Diversitate culturală prin tehnica poveștilor digitale

Motto: La orice vârstă, omul este o ființă care se hrănește cu povești. De aceea, avuția povestirilor, pe care au strâns-o oamenii de pe tot globul, din casă în casă, din secol în secol, fie în vorbă, fie în scris, a depășit celelalte avuții omenesti.  Rabindranath Tagore

Cursul Digital Storytelling se desfășoară în cadrul Proiectului „Agora Culturală@Biblioteca Ta” implementat de ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia, Asociaţia Culturală REPLIKA, Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană “ASTRA” Sibiu și Biblioteca Metropolitană București.

Lansat public la Biblioteca Națională a României, proiectul se derulează în municipiul București și în județele Brăila, Cluj și Sibiu. Bibliotecarii publici de aici și membrii ai comunității au participat la sesiuni de Digital Storytelling regionale și la spectacolul de teatru “În cuvintele tale”, susținut în Brăila pe 25 februarie 2016, la Sala Lyra.
Piesa inspirată din sutele de povești digitale create în cadrul proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta  a promovat diversitatea culturală a minorităților etnice din România. Spectacolul de teatru în regia lui Radu Apostol a fost prezentat în orașele Brăila, Sibiu, Cluj și București în perioada 22 februarie – 24 martie fiind primit cu emoție și foarte apreciat de public pentru a surprins cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural românesc din perspectivă multietnică.

Finalitatea proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta va consta în permanentizarea serviciului de realizare de povești digitale inspirate din viața comunității, și în special a minorităților, la biblioteca publică.

 

Aceste activități sunt organizate pentru a identifica și pentru a pune în valoare specificul cultural al minorităţilor etnice din România și reprezintă, totodată, o modalitate inovatoare de a conștientiza publicul privind valoarea memoriei colective și de a încuraja participarea minorităților etnice la viața culturală, într-un mod creativ.

De asemenea, proiectul reprezintă o modalitate modernă de aducere în atenția publicului a valorii de patrimoniu a memoriei colective, dar și de a încuraja comunitatea să fie deschisă și conștientă de valoarea istorică și culturală pe care o are. Unul dintre beneficiile majore pentru comunitate este reprezentată de faptul că prin intermediul poveștilor realizate se creează o punte de legătură între minorități și restul comunității. Aceeași legătură se sudează și între publicul utilizator al serviciilor bibliotecii și biblioteca județeană, aceasta din urmă fiind facilitator în schimbul de cunoștințe și idei între comunitate și minoritățile etnice.

Proiectul se desfășoară în intervalul aprilie 2015 – iunie 2016, urmând ca în această perioada să fie realizate un număr de peste 800 de povești digitale pentru cele patru centre regionale și implicate cel puțin 1.000 de persoane la nivel național.

 

Participarea la sesiunile de instruire este gratuită, pe bază de înscriere, antrenând persoane cu etnii, credințe religioase diferite și, mai ales, vârste și profesii diferite. Proiectul este, de fapt, o amplă cercetare privind diversitatea culturală a orașului, dar și valorificarea și interpretarea imaginii comunității. Astfel, instituția bibliotecii devine facilitator avizat în crearea de material provenind de la utilizatorii care aleg să participe pentru dezvoltare personală și culturală.

Beneficiile aduse de acest curs pentru participanți sunt următoarele: Expertiză internațională; Networking de calitate; Acces la tehnologie; Inovație și creativitate; Propria poveste digital; Expunere și vizibilitate prin intermediul proiectului.

 

Prin intermediul tehnicii poveștilor digitale, utilizată ca manieră de lucru în sesiunile de instruire organizate în cadrul Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila, fiecare participant – ca membru al comunității – realizează propria poveste pe bază de testimoniale, video sau fotografii despre valori culturale, viață, profesie, hobby sau experiențele relevante și are posibilitatea de a o împărtăși lumii prin intermediul comunicării online.

Proiectul presupune implementarea timp de 12 luni și dezvoltarea unui serviciu permanent DST (Digital Storytelling – Povești digitale) în Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, cu participarea comunității, inclusiv a minorităților etnice. Biblioteca a recrutat în primă fază 15 bibliotecari. Aceștia au participat la cursurile de formare, fiind instruiți de doi traineri, respectiv Laura Caplea și Maria Valentina Sava. Activitatea constă în derularea a patru cursuri de câte două zile, urmând ca, lunar, prin acest serviciu să fie instruiți în medie 25 de participanți.

Prin intermediul sesiunilor Digital Storytelling participanții – utilizatori ai bibliotecii și membri ai comunității – sunt încurajați să se exprime și să se valorizeze prin intermediul tehnicii poveștilor digitale, să dezvolte idei de poveste, să scrie un scenariu, să editeze fotografii, să înregistreze și să mixeze sunete utilizând logistica acestui proiect. Prin acest program au fost aduse bibliotecii județene, în completarea echipamentelor necesare implementării serviciului permanent de realizare a poveștilor digitale, cinci seturi cuprinzând: laptop, scanner, reportofon, aparat foto, precum și o plasmă TV necesară diseminării creațiilor digitale sub forma unei expoziții permanente.

Prin intermediul sesiunilor Digital Storytelling participanții – utilizatori ai bibliotecii și membri ai comunității – sunt încurajați să se exprime și să se valorizeze prin intermediul tehnicii poveștilor digitale, să dezvolte idei de poveste, să scrie un scenariu, să editeze fotografii, să înregistreze și să mixeze sunete utilizând logistica acestui proiect. Prin acest program au fost aduse bibliotecii județene, în completarea echipamentelor necesare implementării serviciului permanent de realizare a poveștilor digitale, cinci seturi cuprinzând: laptop, scanner, reportofon, aparat foto, precum și o plasmă TV necesară diseminării creațiilor digitale sub forma unei expoziții permanente.

Având în vedere că Brăila beneficiază de diversitate culturală și etnică (greci, armeni, evrei, ruși – lipoveni, turci, bulgari, rromi etc.) obiectivul general al proiectului, respectiv reactivarea memoriei și a mediului cultural-istoric al acestui oraș, scoate la iveală istorii personale, povești de viață, date și fapte care sunt relevate publicului actual sub forma unei expoziții virtuale la nivel internațional.

Provocările proiectului constau în a afla, a descoperi, a avea acces la poveștile grecilor, evreilor, rușilor lipovenilor, turcilor, italienilor, armenilor, bulgarilor, rromilor care s-au născut, au trăit o perioadă de timp la Brăila, ori încă mai trăiesc aici sau au membri ai familiilor lor dispuși să relateze “amintiri despre Brăila cosmopolită de altădată, despre clădiri, despre afaceri, despre meserii sau meșteșuguri uitate, despre personalități ale orașului ori povești de familie, informații despre credințe, obiceiuri, tradiții, valori, stereotipuri, mentalități, superstiții, viața privată, gastronomie – care s-au pierdut sau care s-au conservat încă în aceste familii” așa cum ne împărtășește trainer-ul Laura Caplea.

Un izvor important, din punct de vedere al valorii informațiilor, este adus de imagini (în formă scanată sau fotografiată) ale documentelor ori ale obiectelor cu valoare istorică pentru familiile respective, fotografii  de epocă, fotografii cu Brăila de altădată sau cu lăcașe de cult, cu instituții, prăvălii de odinioară ori din portul Brăilei, imagini de la evenimente publice, culturale ori de familie, fotografii cu icoane, bijuterii, obiecte de mobilier, obiecte muzicale, obiecte de vestimentație ori alte obiecte personale. De asemenea, un plus de valoare al materialelor realizate pot fi imaginile cu ziare sau alte publicații ale minorităților etnice, cărți vechi sau manuale în limbile minorităților etnice și cărți poștale cu Brăila de la începutul secolului și până în prezent.

Toate aceste provocări, odată îndepărtate, pot contribui la up-gradarea repertoriului imagistic și audio-vizual deținut de biblioteca județeană, dar mai ales acest repertoriu, prin intermediul poveștilor digitale, împlinește o misiune care trece dincolo de vremuri, de timpuri, de istorii personale. Adică dezvăluie în ochii generațiilor ce urmează, cu smerenia și simplitatea povestitorului ocazional, fără a avea pretenția de a participa la istoria orală a Brăilei: momente, locuri, fapte, oameni. Oameni care au contribuit la diversitatea culturală a Brăilei prin simpla ființare ori prin eforturi studioase, nu rareori de renume mondial: Hariclea Darclee, Panait Istrati, Ilarie Voronca sau Mihail Sebastian.

Share Now

ago_ra

More Posts By ago_ra

Related Post

Leave us a reply