Bibliotecile publice din Sibiu – păstrătoare ale memoriei culturale a minorităților etnice

Comunicat de presă

Sibiu, 27 aprilie 2015

 

Bibliotecile publice din Sibiu – păstrătoare ale memoriei culturale a minorităților etnice

  • Bibliotecile publice oferă cursuri gratuite, în limita locurilor disponibile, prin care oricine dorește poate învăța să spună o poveste în format digital
  • Actiunea face parte din proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” prin care bibliotecile din patru județe vor imortaliza digital poveștile comunităților etnice locale

 

În perioada 25 aprilie – 29 aprilie 2015, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și partenerii săi în proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, Jazzmontor Norvegia și Asociația Culturală REPLIKA, organizează o serie de sesiuni de instruire gratuite pentru documentarea și realizarea poveștilor digitale în Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

 

Sesiunile de instruire, de tip Train of Trainers, pentru bibliotecarii din județul Sibiu și atelierele destinate celor interesați din comunitate vor oferi un set de instrumente și abilități de realizare a poveștilor digitale. Participanții vor putea să își însușească tehnicile de bază ale storytelling-ului (documentare, gândire creativă, editare, video etc.). În perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, bibliotecile publice din județul Sibiu vor oferi soluții permanente de digital storytelling pentru comunitate, cu facilitarea bibliotecarilor-formatori.

 

„Am avut oportunitatea de a participa la un atelier de povești digitale, în care am realizat propria mea poveste. Cu ajutorul bibliotecarilor-traineri din cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, am deprins tehnici de editare video, am experimentat lucrul cu fotografii și sunete și am învățat să surprindem digital acele aspecte ale vieţii și culturii care ne individualizează ca etnie. Am povestit despre obiceiuri casnice, locuri și legende relevante, meșteșuguri, gastronomie și multe alte experienţe evocatoare ale specificului nostru cultural. A fost o experiență interesantă și utilă și mă bucur că aceste ateliere vor fi incluse în oferta permanantă a bibliotecilor”, a declarat Mihaela Stănciulescu, participant workshop Agora Culturală @ Biblioteca Ta.

 

Acțiunea face parte din programul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, care își propune o manieră creativă de a recupera și păstra memoria colectivă a etniilor și de a surprinde culoarea locală din perspectivă culturală Minoritățile sunt invitate să participe la viața culturală a societății, înregistrând digital, într-un spațiu public deosebit de ofertant, povestea comunității sau etniei sale. Proiectul este implementat în patru județe: București, Cluj, Sibiu și Brăila.

 

„Comunitățile etnice sunt foarte puternice în Sibiu și cu atât mai mult ne dorim să surprindem cum tradițiile și obiceiurile acestora sunt păstrate în centrul României, cum ar fi portul, gastronomia, orânduiala din gospodării și alte aspecte ale vieții și spiritualității locale. Credem că adunând toate aceste povești într-o formă digitală, care să depășească barierele județului și timpului, vom demonstra încă o dată că biblioteca are un rol activ în societate, fiind totodată un spațiu unde memoria trecutului este păstrată și valorizată”, a declarat Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

 

Grație acestui proiect, biblioteca publică va deveni un spațiu de dezvoltare personală și culturală a utilizatorilor mult mai ofertant și mai apropiat de așteptările utilizatorilor proprii. Aceștia vor avea oportunitatea de a deprinde la bibliotecă tehnica realizării poveștilor digitale, sub coordonarea unor bibliotecari-formatori calificați și beneficiind de cunoștințele și consultanța tehnică din partea partenerului norvegian.

 

***

Despre proiect

Proiectul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta” este o inițiativă a ANBPR, finanţată prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european (www.fonduri-diversitate.ro) în România. Valoarea totală a finanțării este de 200.369 euro, din care 180.331 euro reprezintă finanțarea din Granturi SEE, iar 20.036 euro reprezintă cuantumul de cofinanțare.

Despre ANBPR

ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național, și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative – solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru suținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.

Pentru mai multe informații:

GMP PR                 Silvia Jalea                             silvia.jalea@pr.gmp.ro                        0745 509 822

ANBPR                    Anamaria Sabou                  anbpr_ro@yahoo.com        0374 052 437 / 0758 220 290

 

Share Now

ago_ra

More Posts By ago_ra

Related Post

Leave us a reply