Agora Culturală – spațiu de poveste, învățare și stimulare a creativității minorităților

Proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta are la bază un parteneriat între ANBPR, o organizație din domeniul artelor din România – Asociația Culturală REPLIKA, și o entitate hibridă din Norvegia – Jazzmontor AS Norvegia, specializată în instruire și consultanță în domeniul poveștilor digitale.

Ideea centrală a proiectului constă în promovarea diversității culturale prin înțelegerea valorilor diferitelor minorități, stimularea dialogului interetnic și educarea colaborării dintre utilizatori și bibliotecari, cu suportul tehnologiei.

Prin obiectivele și activitățile Agora Culturală @ Biblioteca Ta, spațiul bibliotecii devine o adevărată “agora”, în sensul de reprezentare și participare a tuturor membrilor comunității, indiferent de nivelul lor de educație, de poziția socială, sau de gradul de familiaritate cu utilizarea tehnologiei.

Abordarea inovatoare a proiectului constă în gestionarea cunoștințelor culturale și a poveștilor personale ale utilizatorilor prin intermediul bibliotecilor publice. Propunând o trecere de la biblioteca tradițională – furnizor de materiale, la biblioteca modernă – facilitator pentru crearea de materiale provenite de la utilizatori, proiectul aduce o interpretare inedită a ideii de poveste digitală și o regândire creativă a funcției bibliotecii în comunitate, din perspectiva intervenției în domeniul diversității culturale.

Accesând Agora Culturală, oamenii au posibilitatea de a produce și împărtăși propriile lor povești, video-uri, texte, fotografii și de a-și face cunoscute valorile și credințele propriei etnii. Bibliotecile devin astfel un spațiu de dialog interetnic, în care poveștile digitale oferă o modalitate agreabilă de a conserva memoria colectivă a comunităților și de a facilita schimbul de cunoștințe și experiențe între utilizatorii serviciilor de bibliotecă.

Share Now

ago_ra

More Posts By ago_ra

Related Post

Leave us a reply